Dragør


Kontakt

post@koebenhavner-oplevelser.dk

Skriv gerne og få hurtig svar.

Firmaer, foreninger og private kan få deres egen guide.

Ring eller skriv en mail

Læs mere

Dragør - bedst bevaret landsby

 
 
 
 
 

Dragør er den gamle skipperby yderst på Amager. For 1000 år siden lå der et fiskerleje her og der var overfart til Skåne. Gennem de følgende århundreder voksede Dragør sig større og rigere.

I 1500-tallets begyndelse inviterede Christian 2. hollandske bønder til at bosætte sig i Store Magleby.

I middeladeren var der i Øresund store sildestimer. I Dragør fiskede man sild og saltede dem. Silden blev silden solgt til hanseaterne og der solgte sildene  videre til latinske lande i Sydeuropa. Befolkningerne spiste silden i faste perioder. Derved blev Dragør en rig by i middelalderen.

De hollandske bønder i Store Magleby fik officielt overdraget Dragør til deres handel og fiskeri. De anlagde en egentlig havn og Dragør voksede. Nederlænderne drev nu fiskeri og havde sejlskibe i Østersøen.

Sejlskibenes antal tog til og snart var Dragørs sejlskibe at finde på verdenshavene. Omkring 1750 var Dragør en af de største søfartsbyer i Danmark.

Skipperne byggede de kendte Dragørhuse som byen er berømt for idag. Det historiske centrum er idylliske brostensbelagte stræder med gulmalede huse og røde teglstenstage.

Dragørs huse havde engang gæs, der hver morgen gik ud på engen for at græsse. Derfor havde hvert hus en såkaldt gåselem. I nutiden holder flere familier gæs ude på den såkaldte gåserepublik. Se billeder nedenfor.

Flere Dragørhuse har en Kikkenborg oven på taget. I sejlskibstiden brugtes den til at se indkommende skibe og man sejlede ud og handelede med dem.

Tag med på en byvandring i Dragør. Mødested ved Posthuset, som er den gamle jernbanestation. Tur gennem Dragørs gamle bydel og rundt på havnen.