Kontakt
post@koebenhavner-oplevelser.dk
Skriv gerne og få hurtig svar.
CVR 29 42 33 69
Tlf. 31 44 36 00
Firmaer, foreninger og private kan få deres egen guide.
Ring eller skriv en mail
Københavns befæstning
København og andre af Europas storbyer var befæstet fra middelalder og frem til slutningen af 1800-tallet.
I krigstider var det nødvendigt, at kunne forsvare sig mod fjender der ville besætte hovedstaden.
I takt med at kanoner og tilbehør blev mere kraftfuld gennem århundrederne, så måtte byernes forsvarsanlæg også udvides betydeligt.
Det måtte altså gøres mere sikker at bo indenfor voldene.
I midten af 1800-tallet skete en industriel revolution og byerne måtte udvides. Landbefolkningerne søgte mod byerne i håb om arbejde og bedre livsforhold. Dermed måtte forsvarsanlæggene nedrives og samme udvikling skete overalt i Europa.
Oplev København med Kulturens Venner
København. Samme udvikling skete i København. Efter 1850 udvidede man København ud af Vesterbro og Nørrebro og byggede arbejderboliger til de voksende arbejderbefolkninger, som strømmede fra land til by.
I København var der byggematadorer, som ville bygge boliger på de ledige fæstningsarealer. "Derved kunne man binde middelalderby og brokvartererne sammen" argumenterede de.
Der var stor diskussion i Borgerepræsentationen, om man skulle bebygge de ledige arealer eller omdanne dem til et grønt bælte omkring middelalderbyen.
Heldigvis var der også græsrodsorganisationer dengang. De arbejdede for, at overbevise byrådspolitikerne om det fornuftige i, at vi fik et grønt bælte omkring middelalderbyen.
Græsrødderne vandt heldigvis og I København blev nu de gamle voldanlæg omdannet til parker og de udgøres nu af Tivoli, Aborreparken (nedrevet), Ørstedsparken, Botanisk Have og Østre Anlæg.
Byvandring. Mødested ved Østerport Station.
Vi ser nærmere på forsvarsværket Kastellet og videre gennem voldparkerne med de tidligere fæstningsanlæg. Videre til Rådhuspladsen hvor Vesterport lå.
Turen slutter ved Stormbroen hvor "Stormen på København" fandt sted natten mellem 10.-11. februar 1659.
Som et resultat af Stormen på København" indførtes Enevælden den 18. oktober 1660. Billede øverst Arvehyldningen foran Københavns Slot (Wikipedia).
Der følger en god del Danmarkshistorie med på denne tur. Se stederne og hør historien.
Private grupper kan med fordel få deres egen guide til en privat tur. Klik her og læs mere.
Stormen på København 10.-11. februar 1659
Foto: Frederiksborg Slot