Kontakt
post@koebenhavner-oplevelser.dk
Skriv gerne og få hurtig svar.
CVR 29 42 33 69
Tlf. 31 44 36 00
Firmaer, foreninger og private kan få deres egen guide.
Ring eller skriv en mail
Kongens Lyngby og Bondebyen
Lyngby nord for København er en kulturhistorisk perle med rødder 1000 år tilbage i tiden.
Navnet Kongens Lyngby nævnes første gang i 1461, da kongen ejede store dele af byen.
Kirken har stået her siden 1150 og den blev i 1800-tallet ejet af finansmanden C.F. Tietgen, som da også ligger begravet her.
I 1863 kom jernbanen til Lyngby og den blev i 1864 forlænget til Hillerød.
Efter Anden Verdenskrig voksede Lyngby hastigt. Byen fik et storcenter, et rådhus, motorveje på hver side, ny stationsbygning, nye boligområder og meget mere.
Oplev Kgs. Lyngby og Bondebyen med Kulturens Venner
Bondebyen - den første bebyggelse for 800 år siden skete på bakkerne øst for kirken. Her lå 8-10 gårde indtil 1770'erne i et såkaldt landsbyfællesskab. Herefter skete udflytningen og gårdene blev placeret sammen deres marker ude omkring i landskaberne.
I 1700-tallets slutning begyndte rige Københavnere at bygge sommervillaer i landsbyerne omkring København. I Bondebyen blev de ledige grunde og huse nu brugt sommervillaer og de lokale indrettede sommerboliger til udlejning.
I 1766 blev kongevejen anlagt gennem Lyngby og ind i 1800-tallet fortsatte den bymæssige udvikling langs kongevejen, dvs. langs den nuværende Lyngby Hovedgade.
Det blev Bondebyens redning og derfor står mange af 1700- og 1800-tallets huse endnu består. Derfor betegnes Bondebyen den bedst bevarede landsby nord for København.
Nutidens beboere hæger om Bondebyen og gadekæret bliver snart genetableret. Så bondebyen er nu næsten som en dansk landsby for 200 år siden.
Byvandringen begynder ved Mosevej (overfor Meny supermarked) og via Likørstræde til Jernbanepladsen og Lyngby Rådhusplads. Undervejs hører du om tidligere og de nuværende bygninger.
Videre ad Lyngby Hovedgade og forbi Lyngby Kirke til møllerne ved Lyngby Sø. Så trasker vi op i Bondebyen. Hør om udvalgte huse og gadenavne. Det er bl.a. Høstvej no. 4 - Wilhelmminelyst, Høstvej nr. 3 den gamle skole, Lindegården og det såkaldte Støvletkatrines Hus. Videre ad Asylgade med bl.a. Asylet (1850), som nu er Bondebyens Børnehave. Sjove og spændende beretninger undervejs. Hør også om kendte personer undervejs.
Der er nu gået 1 time og 45 minutter. Hovedet er nu fyldt med historiske informationer og gode oplevelser.
Turen slutter med dagens ret og salat på madstedet Frk. Friis, som er indrettet i den tidligere Bondebyens købmand.
Private byvandringer i Lyngby for firmaer, foreninger og familer/venner er velkommen. Kan bruges som personaletur, sommertur for grupper og private - læs mere
Guided naturvandring rundt om Lyngby og Bagsværd Søer er også en udflugts mulighed. Undervejs fortælles om søernes opståen, Åmosen og kultur-oplevelser undervejs. Det er bl.a. Marienborg, Sofienholm, Aldershvile, Rostatadion m.v.
Turen varer 3 - 4 timer og deltagerne skal være godt gående og gerne medbringe mad og drikke. Mødested ved Lyngby Station eller ved f.eks. Lyngby Kirke.
Også guided bådture på Lyngby og Bagsværd Søer. Vi sejler med Bådfarten (fra Sorgenfrivej) med bådene Prinssesse Alexandrine eller Prins Christian.
Undervejs fortælles om den natur og kultur som vi ser fra båden..
Billeder - fra øverst og fra venstre side
1) Lyngby Mølle: Som den ses ved Lyngby Sø og Lyngby Hovedgade
2) Lindegården: Bedst bevarede gård i Bondebyen
3) Lyngby gamle skole: Høstvej 3 - skolebygning fra 1904
4) Støvlet Kathrines Hus: Hun har sikkert ikke boet her
5) Bondebyen: Fint stråtægt hus.
6) Madstedet Frk. Friis: Den tidligere Bondebyens købmand
7) Mindesten for Gyrithe og Johan Lemche
Oplev det forrige og nutidige Kongens Lyngby og Bondebyen på en byvandring. Hjertelig Velkommen