Middelalderbyen

Københavner Oplevelser
Oplev København
post@koebenhavneroplevelser.dk
Kontaktboks

Middelalderbyen


København blev grundlagt i 1167 af biskop Absalon. Datidens København lå indenfor Vester Voldgade, Nørre Voldgade og Øster Voldgade (i dag Gothersgade). 

2 store bybrande i 1728 og 1795 gav plads til nye gader og huse.  Derved forsvandt middelalderens stræder og gyder og nye og bredere torve og gader kom til. Det er bl.a. Frederiks-berggade, Nygade og Nytorv.

Oplev Københavns middelalderby med Kulturens Venner 
Grupper er velkommen.
Få en omvisning i middelalderbyen.
Firmaer. foreninger, seniorgrupper, familie og venner .
Ingen grupper er for stor og ingen gruppe er for lille.
Klik her og skrive en mail 


Bybrandene udraderede middelalderens og renæssancens huse og det gav plads til huse i de nye stilarter rokokko og nyklassicisme.

I middelalderbyen lå der 6 kirker og kirkegårde indenfor voldene. Pestepidemierne tog mange døde med sig og ligene fyldte op på kirkegårdene. Der lå flere klostre rundt om i byen, de forsvandt ved Reformationen i 1536.

Byens befolkning havde husdyr i stalde og ofte i lejlighederne. Man smed affald på gaderne og derfor et frygteligt griseri. Grise og rotter sølede sig i gadernes affald, og det skabte epidemier og sygdomme.

Byens håndværkere fordelte sig i gaderne. Slagterne omkring Nikolaj Kirke og skomagerne i en anden gade.

Middelalderens gadenet eksisterer stadig, det er bl.a. Vestergade, Farvergade, Vandkunsten, Magstræde, Snaregade og mange flere. I middelalderen gik strandlinien langs med Støget. Opfyld af affald skabte den nuværende strandlinie.

I senere århundreder lå byens offentlige toiletter i Magstræde og Snaregade, som yderligere fyldte havnen op.

Middelalderens kirker og kirkegårde er væk, i stedet fik kirkegården udenfor voldene, det er bl.a. Assistens Kirkegården, Holmens Kirkegård og Garnisons Kirkegård.

Tag med på omvisninger på Assistens kirkegården klik her og Holmens Kirkegården - klik her.


Mennesker og historie indenfor voldene. Tur fra Rådhuspladsen og gennem de mid-delalderlige gader og undervejs ser vi på huse, myter, sociale forhold, fattigdom, prostitution og meget mere. Det er forhold som er svært at forholde sig til i nutidens rene og hyggelige gader.

Middelalder gård i Magstræde

Vandkunsten - byens brønd dengang

Magstræde - fra middelalder

Stald i lejlighed i Magstræde

Vandkunsten - huse fra 1700-tallet

Biskop Absalon

Grundlægger af København

Foto: Wikipedia