Kontakt
post@koebenhavner-oplevelser.dk
Skriv gerne og få hurtig svar.
CVR 29 42 33 69
Tlf. 31 44 36 00
Firmaer, foreninger og private kan få deres egen guide.
Ring eller skriv en mail
Vesterbro - livets teater
Vesterbro er som et teater med forestillinger døgnet rundt. Her optræder borgere, turister, glædespiger, pushere og mange andre.
Vesterbro var for blot nogle få årtier siden slumboliger, industrier, prostitution og kriminalitet.
Nu skinner Vesterbro på og ren.
Omkring 1980 igangsatte Københavns Kommune en massiv sanering af lejligheder og gårdmiljøer og nu er Vesterbro en trendy bydel at at bo og leve. Vesterbro ånder og bobler af kreativitet.
Hør om da Vesterbro var arbejderkvarter og industrier 1850-1950.
Dan Turèll turede rundt og fik her inspiration til sine kriminal-romaner og utallige digte. En plads ved Øksnehallen er opkaldt "Onkel Dannys Plads.
Klik og læs mere
På Halmtorvet solgte man hø til byens stalde og den første jernbane til Roskilde gik langs Halmtorvet og Sønder Boulevard 1848-1864, indtil man byggede den nuværende linieføring.
Efter krigen 1848-50 blev mange af gadenavne opkaldt efter byer i Slesvig, således også Istedgade.
Ordsproget "Istedgade overgiver sig aldrig" er et kendt slogan fra Besættelsen 1940-45, da den tyske besættelsesmagt satte hårdt imod hårdt for at skræmme befolkningen.
Som tidligere nævnt igangsatte kommunen en sanering af Vesterbro fra 1980 og nu er Istedgade trendy cafeer, restauranter og butikker med tøj, brugskunst og livsstilkoncepter.
Vesterbro's Torv er samlingspunkt med bænke, cafeer og restauranter, og lidt længere fremme ligger Skydebanehaven, som er bydelens åndehul. Om sommeren mødes her forældre og børn leger sammen.
Der er stadig masser af det oprindelige Vesterbro tilbage.
Invitation til at komme med rundt på Vesterbro: Fra Frihedsstøtten via Istedgade, Halmtorvet, Gasværksvej til Vesterbro Torv og Skydebanehaven.
Nogle ture kommer ud til Kongens Enghave og Hedebygade 30A, hvor Tove Ditlevsen boede i sin barndom.
Vesterbro for grupper
Større og mindre kan få deres egen byvandring.
Det er til at betale.
Klik og læs mere
Istedgade er moderniseret
Hedebygade 30 - Tove Ditlevsens hjem
Hygge og udehygge på Istedgade
Onkel Danny alias Dan Turèll
Bosch butikken er nu bar
Københavnerminder ved Bymuseet
Læs mere Om Vesterbro
Wikipedia - historie og kendte personer
Visit Copenhagen - oplevelser på Vesterbro
Kbharkiv.dk - Københavns satdsarkiv om Vesterbro - før og nu
Vesterbro Lokaludvalg - om nyheder på Vesterbro
AOK.dk - Alt om København - Vi er for lækre på Vesterbro
Wikipedia - om Istedgade m.v.
Berlingske.dk - Istedgade måtte overgive sig
Kulturarv.dk - Istedgade overgiver sig aldrig
Lokalhistorier - Stjerneradio Istedgade 31
Dr.dk - kakoain har gjort livet i Istedgade mere råt
Mariakirken - fredskirken på Istedgade
Wikipedia - om Halmtorvet
Berlingske - stenbroens sherif
kk.dk - nyt stofindtagelsesrum Halmtorvet 17
København Bymuseum lå tidligere på Vesterbrogade 59. Bymuseet lukkede i 2015 og flytter til nye lokaler på hjørnet af Vester Voldgade og Stormgade. Bymuseet åbner igen i 2018.
Bymuseet blev grundlagt i 1901 og havde lokaler på loftet af Københavns Rådhus. I 1956 flyttede bymuseet ind i det Det Kongelige Skydeselskabs bygning fra 1782, Vesterbrogade 59.
Med bygning af Metro Cityring myldrer det frem med vidnesbyrd om Københsvns historie fra tidligere århundreder. Bymuseets arkæologer har haft travlt med udgravninger og de mange fund som er kommet frem i dagens lys. Københavns Bymuseum åbner som tidligere nævnt i nye lokaler i 2018. Det bliver spændende at følge museet og udstillingerne de kommende år.
Hjemmeside for Københavns Bymuseum
Wikipedia om Københavns Bymuseum
Star Radio lyder mest af alt som en udenlandsk radiostation. Star Radio var en radiobutik på Istedgade 31 under Besættelsen 1940-45. Forretingens ejer solgte radioer så befolkningen kunne høre udsendelserne fra London. Butikken fik en stor betydning for modstandsbevægelsen under krigen.
Her begyndte Holger Danske gruppen og BOPA. Man fremstillede det illegale blad 'De Frie Danske' og forretningsne ejer stillede højtaler ud på gaden og spillede amerinaks marchmusik.
Læs mere på Dines Bogø's fine hjemmeside om Star Radio
Spekulationsejendomme
Fra ca. 1850 skete der en industrialisering i Danmark og andre lande. Land-befolkningen rejste til byerne i håb om arbejde og bedre leveforhold. Således var der en stor søgning mod København og der var akut behov for arbejderboliger på Vesterbro og Nørrebro.
Købehavns Kommune udstykkede byggegrunde og murermestre opførte i hast mange spekulationsejendomme på de ledige byggegrunde.
Ofte lå der 2 - 3 baghuse i gårdene og kun 7 meter mellem hver ejendom. Der var ikke meget plads børns leg, affald og toilleter.
Ned gennem huset gik der en korridor og der var lejligheder på hver side. I en 2 værelses lejlighed på 50 m2 boeder der ofte far, mor og måske 5 børn. Der var direkte slum lejligheder.
Billede fra Vesterbro baghus med et kik ned gennem rækkerne. På turen hører du mere om dette. Foto Boligkommisionens billedarkiv.