Dan Turell

Københavner Oplevelser
Oplev København
post@koebenhavneroplevelser.dk
Kontaktboks

Dan Turell - en national Vesterbro digter

Foto; Wikipedia

Dan Tuell er født i København 19. marts 1946 og han ville være fyldt 70 år på datoen 19. marts i 2016.

Turell var den ældste af en søskende flok på 5. Hans far var af fransk og hans mor af tysk afstamning.

Hans opvækst var i arbejderkvarteret i Vangede, som ligger i den velhavende kommune Gentofte. I bogen Vangedebilleder fortæller han erindringer fra sin barndom og ungdom. Han beskriver her mennesker, myter og lokaliteter i Vangede-kvarteret.

Hans første digteriske udgivelse i 1966 var Vibrationer, som han senere trak tilbage.

Han debuterede for alvor i 1969 med digtsamlinger, som udkom på små forlag.

Han har udgivet en kriminalserie på 12 bind med en navnløs detektiv som hovedperson. Første bind hed Mord i mørket og 9 år senere kom sidste bind Mord i San Francisco.

Dan Turell elskede Vesterbro med dent liv, larm og de små historier, som blev fortalt på de røgfyldte værtshuse. Her sad han i et hjørne med papir og pen, hvor han digtede og hentede inspiration fra gæsternes snakken. 

Han har udgivet ca. 100 forskellige bøger og skrifter. Ganske enormt.

Han var gift 2 gange dels med Kirsten Brand (opført 1973) og Inge Margrethe Svendsen (1982) og bedre kendt som Chilli Turell. Sammen fik de datteren Lotus Turell i 1979.

Dan Turell døde af kræft i 1993 og han ligger begravet på Assistens Kirkegården. Han er mindet på 2 pladser, dels Dan Turèlls Plads i Vangede og Onkel Dannys Plads på Halmtorvet i København.

Invitation. Byvandring i Dan Turèlls fodspor" Rundt på Vesterbro og Frederiksberg Alle til Alhambravej, hvor han boede med Chilli Turell.

Privat tur er velkommen. Klik og læs mere

H