Middelalderbyen
København blev grundlagt i 1167 af biskop Absalon. Datidens København lå indenfor Vester Voldgade, Nørre Voldgade og Øster Voldgade (i dag Gothersgade).
2 store bybrande i 1728 og 1795 gav plads til nye gader og huse. Derved forsvandt middelalderens stræder og gyder og nye og bredere torve og gader kom til. Det er bl.a. Frederiks-berggade, Nygade og Nytorv.
Bybrandene udraderede middelalderens og renæssancens huse og det gav plads til huse i de nye stilarter rokokko og nyklassicisme.
I middelalderbyen lå der 6 kirker og kirkegårde indenfor voldene. Pestepidemierne tog mange døde med sig og ligene fyldte op kirkegårdene. Der lå flere klostre rundt om i byen, de forsvandt ved Reformationen i 1536.
Byens befolkning havde husdyr i stalde og ofte i lejlighederne. Man smed affald på gaderne og derfor et frygteligt griseri. Grise og rotter sølede sig i gadernes affald, og det skabte epidemier og sygdomme.
Byens håndværkere fordelte sig i gaderne. Slagterne omkring Nikolaj Kirke og skomagerne i en anden gade.
Middelalderens gadenet eksisterer stadig, det er bl.a. Vestergade, Farvergade, Vandkunsten, Magstræde, Snaregade og mange flere. I middelalderen gik strandlinien langs med Støget. Opfyld af affald skabte den nuværende strandlinie.
I senere århundreder lå byens offentlige toiletter i Magstræde og Snaregade, som yderligere fyldte havnen op.
Middelalderens kirker og kirkegårde er væk, i stedet fik kirkegården udenfor voldene, det er bl.a. Assistens Kirkegården, Holmens Kirkegård og Garnisons Kirkegård.
Tag med på omvisninger på Assistens (<=klik) og Holmens Kirkegårde.
Mennesker og myter indenfor voldene. Tur fra Rådhuspladsen og gennem de mid-delalderlige gader og undervejs ser vi på huse, myter, sociale forhold, fattigdom, prostitution og meget mere. Det er forhold som er svært at forholde sig til i nutidens rene og hyggelige gader.
Hver deltager får en A3 folder (4 x A4 sider) med tekst og billeder om turen. Så husker man bedre turen bagefter..
.
Billeder fra Middelalderens København
Middelalder gård i Magstræde
Vandkunsten - byens brønd dengang
Magstræde - fra middelalder
Stald i lejlighed i Magstræde
Vandkunsten - huse fra 1700-tallet
Biskop Absalon
Grundlægger af København
Foto: Wikipedia