Roskilde - kongernes by
Roskilde er en af Danmarks ældste og mest seværdige byer. Den blev anlagt af vikingerne for 1000 år siden, som en handels og boplads. Skibe kom sejlende ind ad fjorden og handlede deres varer i byen. Efterhånden voksede Roskilde til og byen fik købstadsrettigheder.
I 1100-tallet lod biskop Absalon påbegynde bygning af Roskilde Domkirke og i middelalderen lå der 5 store klostre i byen. I 1157 fandt Blodgildet sted på Kongegården i Roskilde. Byen havde da en størrelse på cirka 500.000 m2, hvilket var kæmpe stor by efter datidens forhold.
I 1400-tallet blev Roskilde Domkirke begravelsesplads for danske konger og dronninger.
Stænderforsamlingen i Roskilde blev fra 1835 til lokale folkemøder og en forløber for ophævelsen af Enevælden og indførelsen af demokratiet med Grundloven af 1849.
Louis Pio (1841-1894) er født i Roskilde og han var en socialistisk pioner, der grundlagde den organiserede arbejderbevægelse i Danmark og regnes for grundlæggeren af Socialdemokratiet. Louis Pio ligger begravet på Vestre Kirkegård.
Byvandringen begynder ved Krukkerne på Hestorvet. Vi ser nærmere på Gråbrødre Kirkegård med grave for bl.a. komponisten C.E.F. Weyse og forfatteren Gustav Wied. Forbi Roskilde Kloster og langs Algade, der engang var hovedlandevej fra København. Stændertorvet og Roskilde Palæ har relation til Stænderforsamlingen 1835 og Grundloven i 1849.
Sluttelig en tur rundt om Roskilde Domkirke med kapeller for danske konger og dronninger.
Roskilde Domkirke er en pragtfuld oplevelse. Tilbydes som ekstra oplevelse på byvandringer i Roskilde. Læs mere
Private byvandringer i Roskilde for firmaer, foreninger og familie-/venngrupper er velkommen. Kan bruges som en sommertur for personalet eller anledning til at samle familien. Læs mere
Billeder
1) Roskilde Domkirke: Foto er fra Roskilde Turistbureau.
2) Krukkerne på Hestetorvet: Det her byvandringerne begynder.
3) Gråbrødre Kirkegård: Stammer fra 1200-tallet. Oprindelig var kirkegården meget større.
4) Smukke Rhododrendrumbuske i maj og juni på Gråbrødre Kirkegård
5) Roskilde Dagblad i Hersegade 32. Her kom Lise Nørgaard i lære som journalistelev.
6) Palæet ved Stændertorvet - fint byggeri fra midten af 1700-tallet.
7) Roskilde Domkirke - her ses Hellig Trekongers Kapel
Oplev fortidens og nutidens Roskilde på en byvandring. Velkommen.